Ensammast i rymden - om barn och unga i en asylprocess som blir utsatta för hedersrelaterat våld och förtryck - yrkesverksammas erfarenheter

Ensammast i rymden - Om barn och unga i en asylprocess som blir utsatta för hedersrelaterat våld och förtryck – yrkesverksammas erfarenheter är en rapport för dig som vill fördjupa dina kunskaper om barn och unga som utsätts för hedersrelaterat våld och förtryck under pågående asylprocess. Rapporten lyfter internationella konventioner, Sveriges åtaganden, barnrättsperspektivet och barns egna asylskäl. Rapporten går även igenom aktuell lagstiftning avseende hedersrelaterat brottslighet.

Vi har försökt belysa den komplexitet som socialtjänst och övriga aktörer står inför när de försöker ge stöd och skydd till gruppen hedersvåldsutsatta barn och unga som inte har uppehållstillstånd i Sverige. Ensammast i rymden startades som ett projekt 2019 då vi på TRIS identifierade ett ökat behov av kompetensförsörjning hos yrkesverksamma, inklusive oss själva, i frågor som berör barn och unga som beviljas stöd av socialtjänsten eller är i behov av stöd från socialtjänsten på grund av att deras närstående utsätter dem för hedersrelaterat våld och förtryck.

I rapporten får du ta del av sakkunniga juristers samlade kunskaper. Juristerna har flera års erfarenhet av att företräda barn och unga som riskerar att utsättas för hedersrelaterat våld och förtryck. TRIS har samverkat med juristerna under många år.

Under arbetet med denna rapport har det blivit tydligt att det finns en hel del skrivet om ensamkommande barn och ungdomars situation under asylprocessen. Exempelvis finns det rutiner för handläggning på Migrationsverket och det finns lagstiftning som utformats för att värna om gruppens rättigheter. I fallet med barn som kommer med sina familjer framträder dock i stället en tydlig kunskapslucka kring barns särskilda utsatthet under asylprocessen. Det finns inte tydliga rutiner inom ansvariga myndigheter för handläggning av ärenden när asylsökande barn i familjer utsätts för våld. Lagstiftningen är inte heller utformad för att omhänderta barns egna asylskäl på grund av utsatthet för hedersrelaterat våld och förtryck. Speciellt tydligt blir detta i relation till asylsökande barn som är under samhällets vård, exempelvis barn och ungdomar som placeras utanför hemmet.

Viktigt att beakta är att asylsökande barn ofta bär på traumatiska upplevelser av krig och våld. I fall där barnen även utsätts för hedersrelaterat våld och förtryck adderas således ytterligare en av sårbarhet kopplad till utsattheten i hemmet.

Projektet Ensammast i rymden har genomförts med stöd från Länsstyrelsen Östergötland. Mer information om den nationella kompetensteamtes arbete mot hedersrelaterat våld och förtryck finns på https://www.hedersfortryck.se/

TRIS har publicerat två rapporter inom projektet Ensammast i rymden.

Ladda ner TRIS rapport Ensammast i rymden - för yrkesverksamma (Pdf)

Ladda ner TRIS rapport Ensammast i rymden - handbok för barn och unga (Pdf)

För mer information och bokning av utbildning kontakta oss på info@tris.se.

TRIS samarbetspartner:

https://advokatlagh.se/

https://www.fokusadvokat.se/medarbetare/

Föregående
Föregående

Ung i Botkyrka

Nästa
Nästa

En handbok för barn och unga som utsätts för hedersrelaterat våld och förtryck under sin asylprocess